ערמונית היא בלוטת מין השייכת למערכת הרבייה של הגבר ולה תפקיד מרכזי בפוריותו. היא מפרישה את נוזל הערמונית המגן על תאי הזרע ומספק אנרגיה לתנועתו במסלול לעבר המפגש עם הביצית.
הערמונית ממוקמת בצוואר שלפוחית השתן ועוטפת את השופכה. הגדלת הערמונית גורמת ללחץ על השופכה, ולתסמינים הנובעים מחסימת מוצא השלפוחית, כגון תכיפות במתן שתן (הטלת שתן בתדירות גבוהה), דחיפות במתן שתן (צורך מיידי להטלת שתן ללא יכולת להתאפק), הטלות שתן תכופות בשעות הלילה (נוקטוריה), תחושת חוסר התרוקנות של השלפוחית, זרם שתן חלש, חוסר שליטה על מתן שתן, כאבים בעת מתן השתן (דיסוריה), עצירת שתן וזיהומים בדרכי השתן.
הפרוסטטה, או בלוטת הערמונית, הינה חלק חשוב בגוף הגבר בכלל, ובמערכת הרבייה הגברית בפרט.
דרך הפרוסטטה (ערמונית) עוברות תעלות הפליטה של נוזל הזרע, שאותו מייצרת בלוטה זו.
מיקום בלוטת הערמונית מתחת לצוואר שלפוחית השתן והיא עוטפת את השופכה. על כן, כאשר נוצרת בעיה בבלוטת הערמונית, היא תגרור עמה בעיות במתן השתן.
בלוטת הערמונית מצויה אך ורק בגוף הגבר, ובמהלך שנות חייו היא עלולה לגרום לבעיות רפואיות שונות. החל מדלקות והגדלה של הבלוטה ועד לסרטן בלוטת הערמונית, אשר שכיח בקרב גברים מעל גיל 50.
לכן מומלצת בדיקה שגרתית של הפרוסטטה אצל אורולוג , בכל הנוגע לגילוי מוקדם של סרטן הערמונית ושל מחלות אחרות הקשורות בה.
תפקידיה של בלוטת הערמונית
בלוטת הערמונית אחראית על הפרשת נוזל חיוני למערכת הרבייה בגוף הגבר, נוזל הערמונית. בעת השפיכה, המהווה חלק גדול מנוזל הזרע, מספק לזרעונים הגנה כאשר הם מגיעים לנרתיק. במקרים בהם מסירים את בלוטת הערמונית, פליטת הזרע נחלשת עד אינה מתקיימת.
מחלות בלוטת הערמונית
הפרוסטטה היא נקודה רגישה בגוף הגבר. החל מגיל ארבעים היא עשויה להוות מקור לבעיות שונות הדורשות ייעוץ ובדיקה אורולוגית. עם התסמינים שעלולים להוות סימן לבעיה נמנים: תכיפות במתן שתן, טפטוף רב בתום ההשתנה, דם בשתן, תחושת שונות וכאבים בעת מתן השתן וכאב עמום באזור התחתון של אגן הירכיים/ גב תחתון.
דלקת בלוטת הערמונית
ידועה גם בשם פרוסטיטיס ונחשבת לאחת הבעיות האורולוגיות הנפוצות ביותר; כרבע מהגברים מעל גיל שלושים יסבלו ממנה. היא נגרמת לרוב בעקבות זיהום בקטריאלי ועלולה גם לבוא בצורה כרונית. הדלקת מלווה במתן שתן בתכיפות מרובה, ובכאבים בזמן מתן שתן או בפליטת זרע. מחלה זו מטופלת ברוב המקרים באמצעות טיפול אנטיביוטי.
הגדלה שפירה של הערמונית
בלוטת ערמונית מוגדלת הינה פתולוגיה שכיחה , הערמונית גדלה באופו מתמיד עם הגיל, במצבים מסוימים אף חוסמת את צינור השופכה ועלולה לגרום לבעיות במתן שתן.
הסימפטומים לבלוטה מוגדלת הם : קימה בלילה למתן שתן, זרם שתן נמוך, מתן שתן בתכיפות גבוהה ותחושה של חוסר ריקון לאחר מתן השתן.
איכות חייו של המטופל נפגמת עקב סימפטומים הנ"ל , לרב יינתן טיפול תרופתי, ובמקרים חמורים אף תוסר בלוטת הערמונית.
סרטן בלוטת הערמונית
סרטן בלוטת הערמונית הינו מצב שבו תאים בפרוסטטה מתרבים ללא שליטה ויוצרים גרורות לעצמות או לבלוטות לימפה הסמוכות לבלוטת הערמונית. הסיכוי לחלות בסרטן מזן זה עולה עם הגיל, ונפוץ בעיקר בקרב גברים מעל גיל 50. מדובר בסרטן הנפוץ ביותר בקרב גברים מבוגרים, אולם שיעור ההישרדות עלה בשנים האחרונות וכיום עומד על 88%.
על מנת לאבחן את סרטן בלוטת הערמונית, האורולוג המטפל מבצע בדיקה רקטאלית, ובדיקת דם לבדיקת מדד PSA הבדיקה הרקטאלית חיונית על מנת לחוש בנוקשות או בגושים על פני הפרוסטטה. אפשרויות הטיפול תלויות בגיל החולה, במצבו הבריאותי הכללי ובשלב התקדמותו של הסרטן. ניתן לבצע טיפול בהקרנות, כריתה רדיקלית של הפרוסטטה, מתן טיפול הורמונלי, או השגחה פעילה.
איך מאבחנים פרוסטטה/ערמונית מוגדלת?
1. בדיקת אולטרא סאונד (US) למדידת נפח הפרוסטטה
2. בדיקת דם ל- הורמון PSA ((Prostate Specific Antigen
3. בדיקה רקטלית ע"י אורולוג להערכת גודל הפרוסטטה
4. בדיקת שארית שתן (כמות השתן הנשארת בשלפוחית לאחר התרוקנות)
בלוטת הערמונית (פרוסטטה - בלועזית) היא בגודל ובצורה של אגוז, שמה ניתן לה כי היא דומה בצורתה לאגוז הערמון. הערמונית ממוקמת במוצא שלפוחית השתן, בבסיס הפין. הערמונית מורכבת משלוש אונות- אונה מרכזית ושתי אונות בכל צד. השתן יוצא משלפוחית השתן ועובר דרך 2 אונות הערמונית, אל צינור השופכה ומשם אל מחוץ לגוף. הערמונית מורכבת בחלקה משריר וחלקה מבלוטה, עם צינוריות הפונות אל עבר השופכה.
גודל ערמונית משתנה עם הגיל. תינוק אשר זה עתה נולד, גודל ערמונית שלו היא כשל גרגר חיטה.
גודל ערמונית של אדם בוגר היא כ -20-25 גרם, בגיל 50 או יותר סביב 30 גרם. בלוטת ערמונית היא האיבר היחיד בגוף אשר ממשיך לגדול כל שהאדם מתבגר.
משקל ערמונית יכול להגיע גם ל - 100 גרם ואף יותר (גודל של כדור טניס או אשכולית)
תפקיד בלוטת הערמונית
הערמונית הינה חלק ממערכת הרבייה של הגבר ותפקידה העיקרי הוא ייצור נוזל הזרע.
בשלב האורגזמה בלוטות השרירים של הערמונית עוזרות להניע את נוזל הערמונית והזרע (המיוצר בכיס האשכים) לתוך צינור השופכה אל מחוץ לגוף. בשל מיקומה של הערמונית, היא מעורבת ומשפיעה על מתן השתן.
בסביבות גיל ה-50, מתחילה הערמונית לגדול בהדרגה. ככל שהערמונית גדלה היא לוחצת על צינורית השתן וגורמת לאי נוחות וקשיים במתן השתן כגון: תכיפות במתן השתן (בעיקר בלילה) , היסוס בנתינת שתן, זרם מקוטע, דחיפות ותחושה של חוסר התרוקנות של שלפוחית השתן.
1. ערמונית מוגדלת הגדלה שפירה של הערמונית (BPH) - הערמונית תחומה בגוף על ידי קפסולה (קופסית). ככל שהערמונית גדלה היא עשויה לגדול פנימה, לתוך השופכה (צינור השתן).
התוצאה היא חסימה של השופכה ושל זרימת השתן. חסימה של זרימת שתן עלולה להתרחש ללא הגדלה דרמטית של הערמונית. לעומת זאת אצל מטופלים אחרים, הגדלה משמעותית של הערמונית יכולה להיות נוכחת ללא תסמינים מורגשים בדרכי השתן. צמיחה והתרחבות של ערמונית היא תהליך טבעי שמתרחש בכל הגברים הנורמלים.בחלק מהגברים הצמיחה עלולה להיות מוגזמת ותגרום להפרעות בזרימת השתן. התסמינים הראשונים של ערמונית מוגדלת הם בדרך כלל הססנות, קושי בתחילת מתן השתן או זרימת שתן חלשה.
2. פרוסטטיטיס - מצב שבו קיימת נפיחות וגירוי (דלקת או זיהום) של בלוטת הערמונית. משפיע בעיקר על גברים צעירים. קיים קושי לאבחן דלקת ערמונית כי התסמינים אינם זהים לכל המטופלים, ורבים מהתסמינים יכולים להיות קשורים למחלה אחרת. התסמינים באים לידי ביטוי בתכיפות במתן שתן ודחיפות, צריבה או כאב במתן השתן, כאבים בגב תחתון ואזור איברי המין. במקרים בהם פרוסטטיטיס נגרם על ידי זיהום חיידקים, ניתן לטפל באמצעות אנטיביוטיקה.
1. סרטן הערמונית – גידול ממאיר השכיח ביותר אחרי סרטן ריאות בגברים. ההערכה היא שניתן למצוא תאים סרטניים בכ-50% מהגברים מעל גיל 70 ובכל הגברים מעל גיל 90. בדיקת הדם PSA (אנטיגן ספציפי לערמונית) מאפשר זיהוי וטיפול מוקדם בסרטן הערמונית. למרות שעוד לא הוכח מבחינה מדעית כי בדיקה זו אכן מצילה חיים הנושא עדיין שנוי במחלוקת. הגידול מגיב הכי טוב לטיפול כאשר מתגלה מוקדם.
חשיבות טיפול בערמונית מוגדלת
דם בשתן, הידוע כ"המטוריה", יכול להתרחש במטופלים עם ערמונית מוגדלת כתסמין ראשוני או בשלב מאוחר יותר של ההגדלה.
ככל שהמחלה מתקדמת - תופעות של נוקטוריה, הססנות, מאמץ, זרם חלש לעיתים קרובות מוחמרות, התוצאה היא חוסר יכולת לרוקן את שלפוחית השתן והתפתחות של מצב שנקרא "שארית שתן".
הנוכחות של שארית שתן עלולה להוביל להתפתחות של בעיות אחרות כגון דלקת בדרכי השתן, אבנים בשלפוחית השתן או במקרה הגרוע ביותר אי ספיקת כליות.
שינויים בשלפוחית השתן וביכולתה לתפקד עלולים להתרחש לאורך זמן, במיוחד אם החסימה אינה מטופלת. השלפוחית מגיבה לחסימה של ערמונית על ידי פיתוח דופן שרירי עבה יותר. לעתים קרובות "גידול יתר" זה של שלפוחית השתן, אשר מזוהה עם התפתחות רקמה צלקתית בדופן שלפוחית השתן, עלול להפוך את השלפוחית לרגישה או לעצבנית. גברים עם שלפוחית רגיזה עלולים לסבול דחיפות, וכתוצאה מכך להרגיש צורך קבוע להשתין. במקרים קשים יותר, אף עלולים להגיע למצב של הרטבה.
הגישה הטיפולית ברפואה משלבת – יוסף רחמים
הטיפול ברפואה משלבת במצבים אקוטיים בפרוסטטה (בלוטת הערמונית) הוכחו ביעילים ואפקטיביים ושיפור באיכות חיים נשמרת לתקופה ארוכה
לסיכום
תופעת הפרוסטטה היא תופעה שכיחה לרוב מדובר בתופעה אשר מפריעה במעט לאיכות חיים ובהפרעה בקיום יחסי מין , קיימים בשוק תכשירים שונים בהם ניתן להשתמש ולהשיג הקלה , אך עדיין נדרש טיפול כולל להשגת הטבה משמעותית והקטנת הפרוסטטה ולכאן הרפואה המשלבת נכנסת עם יכולת טיפולית מוצלחת ואיכותית , מניסיוני תוצאות הטיפול ברפואה משלבת מפחיתות כאב וסימפטומים כבר מהטיפול הראשון ובמספר טיפולים אפשר לטפל ברב הסימפטומים המתוארים במאמר.
* המאמר נועד לספק אינפורמציה בלבד ואינו בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם מומחה.
קראו חוות דעת של לקוחות מרוצים
http://www.maagal-haim.com/PAGE112.asp
בברכת רפואה שלמה ,
יוסף רחמים
מטפל בכיר
לקביעת תורים והתייעצות
03-5029599